Får og lam
Slagterier, der er autoriseret af Fødevarestyrelsen til at slagte lam/får, og som har ansøgt om og er blevet godkendt af Klassificeringsudvalget, kan deltage i klassificeringsordningen.
Lamme- og fåreslagterier, der deltager i klassificeringsordningen, skal foretage vejning og klassificering (bedømmelse af form (muskelfylde), fedme og farve) på en entydig måde på de får/lam, de slagter. Klassificering af farve er frivilligt.
Det forhold, at kravene i særlig grad vedrører fastlæggelsen af vægt og form, fedme og eventuel farve skyldes, at disse parametre er væsentlige som grundlag for afregningen til lamme/fåre-producenterne. Det enkelte slagteri kan dog selv bestemme hvilken afregning, der skal ske på basis af disse parametre. Slagteriet kan også beslutte, at andre kvalitetsegenskaber end vægt, form, fedme og farve skal indgå i afregningen.
Form (muskelfylden), fedme og farve bestemmes på slagterierne ved, at en godkendt klassificør vurderer slagtekroppen. Formklassificeringen foretages efter EU’s handelsklasseskema (EUROP-systemet). I dette system er referencen en EU-billedserie, der i 5 klasser angiver kropsbygningen /muskelfylden, hvor E er udmærket, U meget god, R god, O tilfredsstillende og P ringe kropsbygning.
|
|
|
|
|
E - Udmærket |
U - Meget god |
R - God |
O - Tilfredsstillende |
P - Ringe |
Hver hovedklasse er opdelt i 3 underklasser, hvilket betyder en samlet skala på 15 klasser (E+, E=, E-, U+, U=, U-, R+, R=, R-, O+, O=, O-, P+, P=, P-).
Fedmeklassificeringen foretages ligeledes efter EU’s handelsklasseskema. Også her er referencen en EU-billedserie i 5 klasser, der angiver graden af tykkelsen af slagtekroppens talgdække, hvor 1 er meget ringe, 2 ringe, 3 normal, 4 omfattende og 5 meget omfattende talgdække.
|
|
|
|
|
1 - Meget ringe |
2 - Ringe |
3 - Normal |
4 - Stærk |
5 - Meget stærk |
Farven vurderes ud fra en dansk skala i 5 klasser, hvor 1 er ekstra lys, 2 ret lys, 3 normal, 4 lidt mørk/gullig og 5 mørk/gul farve.
Pr. 1. januar 2018 er ingen lamme/fåre-slagterier omfattet af reglerne for vejning og klassificering af får/lam.
Der er krav om i medfør af Bekendtgørelse nr. 643 af 30. maj 2018 om vejning, klassificering og indberetning af markedspriser for slagtekroppe af svin, kvæg og får, at slagterier, der slagter mere end 80 lam og får per uge i årsgennemsnit, skal indberette afregningspriser til producenter til brug for prisrapportering til EU.